Ingeborgdagene er litteratur, kunstmangfold og flotte kulturopplevelser, men også dagsaktuelle temaer som vekker engasjement og følelser. Ingeborgdagene henter inspirasjon fra Ingeborg Refling Hagens liv og virke. Programmet involverer samfunnsaktuelle aktører på nasjonalt nivå så vel som engasjerte sambygdinger, som i sum bidrar til et mangfoldig og unikt arrangement som setter spor. 

Ingeborgdagene er et samarbeid mellom Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim og Stange kommune/Stange bibliotek. 

Arrangementet er støttet av Sparebankstiftelsen Hedmark

Program

09.00 - Skrivekurs ved Aon Raza Naqvi for 7. trinn på Vallset skole.

Aon Raza Naqvi er tekstforfatter og redaktør av boka «Third Culture Kids» som handler om det å vokse opp mellom kulturer. Hvordan er det å føle seg norsk, men ikke å se ut som du er norsk? Naqvi snakker om retorikk, mangfold og narrativer i dagens samfunn. 

09.00 - Forfatterbesøk v/ Aon Raza Naqvi på Fredheim for 8. trinn ved Ottestad ungdomsskole, tre grupper.

Aon Raza Naqvi er tekstforfatter og redaktør av boka «Third Culture Kids» som handler om det å vokse opp mellom kulturer. Hvordan er det å føle seg norsk, men ikke å se ut som du er norsk? Naqvi snakker om retorikk, mangfold og narrativer i dagens samfunn.

18.00 Konsert med Thomas Tvedt, sang, og Ivar Anton Waagaard, piano.

Thomas Tvedt har en stemmeprakt og formidlingsevne som setter spor. Han ble for alvor kjent for det norske folk da han i 2023 kapret andreplassen i «The Voice», der han deltok som programmets første blinde deltaker. Artisten kommer fra Randaberg kommune i Rogaland, og er utdannet ved Norges Musikkhøgskole. Med seg på piano har han Ivar Anton Waagaard, førsteamanuensis i akkompagnement ved Norges Musikkhøgskole, som har spilt i tallrike turneer, konserter og festivaler i inn- og utland..

Inngang kr. 220,-. Alle under 18 år gratis.

Kjøp billett

10.00 - Tospråklig eventyrstund ved Camilla Brandt og Alina Shukalova. Norsk og ukrainsk.

12.00 - Trespråklig eventyrstund ved Camilla Brandt og Alina Shukalova. Norsk, ukrainsk og kongolesisk. 

I Norge bor det mange ulike mennesker som til sammen snakker over 150 språk. Camilla Brandt og Alina Shukalova leser høyt på norsk og ukrainsk fra bøkene Ryddetid av Camilla Kuhn og Krokodiller ingen adgang av Heather Pindar, samtidig som det vises bilder på storskjerm. I Eventyrstund kl. 12 leses det også på kongolesisik. 

12.00 - Ingeborgvandring ved Hallvord Reiar Michaelsen Steen, Nina Weensvangen og Ole Ronny Tyseng. Oppmøtested: Tangen skole

Hallvord Reiar Michaelsen Steen, Nina Weensvangen og Ole Ronny Tyseng, alle fra Tangen, er aktive med kulturarbeid, musikk og kreativ utfoldelse i lokalmiljøet. Sammen inviterer de til en kulturell vandring i Ingeborgs ånd, med informasjon, opplesning av Ingeborg Refling Hagens tekster, sang og musikk underveis på ruta som går fra Tangen skole til Fredheim.

14.00 - Åpning av utstillingen «Stien til livsglede» med kunst av Björg Thorhallsdottir

Kunstneren forteller om egne verk, Petra Flesvik leser Mennesket. Fungerende ordfører Truls Gihlemoen åpner utstillingen

Björg Thorhallsdottir er årets festivalkunstner. Hun er født på Island og har kunstutdannelse innen grafikk, maleri, installasjoner og akttegning fra blant annet kunstakademiet i Barcelona og Toulouse. Thorhallsdottir er spesielt kjent for grafikk med budskaper som treffer hjertet. Hun formidler det universelle i følelsene våre, og dette gjør det lett å kjenne seg igjen i hennes arbeider. 

15.30 - Bokbad. Marte Graff Jenssen i samtale med Lindis Hurum. Anita Bunes leser Annendagsfesten. Varighet ca. 1,5 timer

Lindis Hurum er generalsekretær i Leger Uten Grenser Norge siden 2021, og etter mer enn 15 år i organisasjonen som nødhjelpskoordinator i humanitære oppdrag. Hun har vært sentral i hjelpearbeidet i akutte katastrofer så vel som glemte, eller gjemte, kriser.

Hurum deler av sine opplevelser i bøkene «Alle mennesker er ikke like mye verdt» (2023) og «Det finnes ingen andre, det er bare oss» (2016). Hun bokbades av Marte Graff Jenssen, leder i Flyktningtjenesten i Stange kommune. 

 Gratis inngang hele dagen.

10.00 Tegnekurs ved Nils Axle Kanten for påmeldte deltakere fra skolene i Stange 5. – 7. trinn. Gratis deltakelse. Varighet 3 timer. 

Nils Axle Kanten er en prisvinnende tegneserieskaper som er best kjent for avistegneserien Hjalmar og ruteserien Firkanta, som er publisert i om lag 75 norske og utenlandske aviser. Kanten har en unik evne for karikering som vil inspirere tegneglade barn og unge. Kurset er fulltegnet.  

13:00 Dans på tunet ved 2. år Dans ved Stange videregående skole

13:30 Sambygdinger leser Ingeborg Refling Hagen - Heidi Skogheim Kaspersen leser Sfinxens gåte

14:00 Innlegg med tema: Å være venner, fred, frihet, forsoning og fellesskap. Bidragsytere: Nadia Ansar, Simon Stranger, Marte Graff Jenssen og Aon Raza Naqvi

Nadia Ansar er psykolog, spesialist i emosjonsfokusert terapi og i klinisk familiepsykologi. Hun er også ekspert på følelser som skam og skyld etter å ha vokst opp i en kultur preget av sosial kontroll. I boka «Min skam» bruker hun sin personlige og faglige stemme til å fortelle historien om den flinke minoritetsjentas kamp for å få være seg selv. 

Simon Stranger har utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, deriblant en ungdomsboktriologi om tenåringen Emilies opplevelser med verdens fattigdoms- og flyktningproblemer. Han er kanskje best kjent for boka «Leksikon om lys og mørke» (2018), som er en dokumentarisk minnehistorisk roman om hans jødiske svigerfamilie. 

Marte Graff Jenssen er leder for flyktningtjenesten i Stange kommune siden 2022. Hun har tidligere jobbet med humanitære og utviklingsspørsmål både hjemme og i utlandet, deriblant i Sør-Sudan, Sudan og Myanmar for Flyktninghjelpen og Norsk Folkehjelp. 

Aon Raza Naqvi er tekstforfatter og redaktør av boka «Third Culture Kids» som handler om det å vokse opp mellom kulturer. Hvordan er det å føle seg norsk, men ikke å se ut som du er norsk? Naqvi snakker om retorikk, mangfold og narrativer i dagens samfunn.

15:20 Pause

15:50 Sambygdinger leser Ingeborg Refling Hagen - Monica Myhre Sørli leser Skogengrenda

16:00 Paneldebatt med muligheter for spørsmål og innspill fra publikum. Deltakere: Nadia Ansar, Simon Stranger, Marte Graff Jenssen og Aon Raza Naqvi. Debattleder Carsten Bleness. Varighet ca. 1,5 timer

Inngang kr. 220,-. Alle under 18 år gratis.

Kjøp billett

 

Slik finner du fram

Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim, Vikslia 2, 2337 Tangen