- Vi slår på stortromma rett og slett! I 10 år har Kønnbandfestivalen vært en spydspiss i kommunens kultursatsning, og et musikkarrangement som har trukket anerkjente norske og internasjonale artister hit til Stange, sier kultursjef Kjersti Krageberg.

Hun poengterer at arrangementet samtidig har generert inntekter for både næringsliv og frivillige lag, som på ulike måter har bidratt til gjennomføringen av festivalen.

- Dette samarbeidet, og den arenaen som vi i fellesskap har skapt, er vi svært stolte av, sier Kjersti Krageberg.

Hun håper mange vil være med og gjøre Stange gult disse dagene.

Årets festival arrangeres 20. – 21. oktober, med en rekke sterke navn.

Kvalitet i tre tiårVamp

Det er Haugesundbandet Vamp som får æren av å kjøre i gang festivalen fredag 20. oktober.

- Vamp tilhører eliten i norsk musikkliv! Vamp er melodisk musikk, vakre ballader og folkrock-inspirerte låter som knytter seg til historien og kulturen i og omkring Norge. De synger om det å være menneske; om kjærlighet og sorg, myter og skrømt, ærlighet og svik, døden og livet – og om havet, sier Krageberg.

Hun minner om at de har levert kvalitet i tre tiår.

- Det innebærer at de har en katalog full av kjente og kjære sanger. Vi gleder oss til å så mange som mulig av disse, sier Krageberg.

Stanges egen

Fredag entrer også en av Stanges egne scenen. Bassist og vokalist Ellen Andrea Wang  har gang på gang bevist at man kan skrive hitter med begge beina godt plantet i jazzen.

- Jeg vet ikke om alle er klar over at vi har en artist som Ellen Andrea Wang her i Stange. Wang har hatt eventyrlig suksess nasjonalt. Hun vant nylig Spellemannsprisen med gruppa GURLS, og var Artist in Residence på Molde internasjonale jazzfestival i 2021. Dette er store bragder, og det er på tide at hun også løftes fram lokalt, sier Krageberg. Ellen Andrea Wang kommer til Stange bibliotek sammen med det britiske stjerneskuddet Rob Luft på gitar og den svenske merriterte Jon Fält på trommer, som også bidrar på Ellen Andreas tredje studioalbum Closeness.

- Vi gleder oss til å oppleve samspillet mellom denne kunstneriske trioen, sier Krageberg.

Douglas sist utKønnband feirer 10 år.

Sist ut denne fredagen er Adam Douglas med band. Douglas vokste opp i Oklahoma, USA, og har hentet mye inspirasjon derfra, blant annet sjangerbruken som inkluderer soul, gospel, jazz og roots. Etter solodebuten i 2013 har Douglas utgitt en rekke kritikerroste album. Karrieren fikk et solid løft med seier i NRK-programmet Stjernekamp i 2017, der han sang seg inn i folks hjerter. Douglas mottok Spellemannspris for studioalbumet «Better Angels» som ble utgitt i mars 2021, og i 2022 ble han tildelt «Bluesprisen» 2022 under sin konsert på Notodden Bluesfestival.

- Dette er et band det virkelig svinger av, og som vil runde av en spennende og mangefasettert kveld på beste vis, sier Krageberg.

En lørdag for store opplevelserLevy Henriksen.

Lørdagen innledes med en nyvinning for året, nemlig en konsertproduksjon/musikalsk forestilling laget spesielt for Stange og Kønnband, og som urfremføres under festivalen. Kultursjefen vil foreløpig ikke røpe for mange detaljer om produksjonen.

- Det er virkelig spennende å kunne markere 10-års jubileum med et eget bestillingsverk! Dette er noe vi gleder oss mye til, og som vi vil komme tilbake til ganske snart. Det vi kan si er at dette blir helt unikt og godt forankret i Stange-sjelen, sier Krageberg.

Det blir ikke mindre stemningsfullt når Levi Henriksen og Babylon Badlands inntar scenen med fullt strykeorkester. Sammen skaper aktørene et særegent uttrykk hvor rock og klassisk musikk fremstår som en enhet. Det er Musikk i Innlandet som presenterer konsertprosjektet som har fått navnet «Vårt Innlandet», og som skal fortelle Innlandets historie og identitet gjennom musikken.
Vi gleder oss over at Musikk i Innlandet kan presentere denne konsertproduksjonen under 10årsjubileet til Kønnbandfestivalen og at festivalens publikum gis mulighet til en helt spesiell konsertopplevelse. Levi Henriksen skriver vakkert og treffende om Innlandet. Han løfter fram variasjonen, men også det vi har felles, sier Solbjørg Tveiten, kunstnerisk leder for Musikk i Innlandet.

- Eksplosiv avslutningJarle Bernhoft spiller på Kønnband.

Sist, men ikke minst, er det duket for Jarle Bernhoft. Bernhoft, som startet som rockevokalist i bandet Span, har hatt stor suksess som soloartist, vokalist, låtskriver og multiinstrumentalist, som blant annet har ført til flere Spellemannspriser og en Grammy-nominasjon. Denne turnéen vil ha en litt annen følelse enn tidligere Bernhoft-turneer, da han vil spille for et sittende publikum og legge mer vekt på de akustiske og organiske låtene i katalogen.

- Jarle Bernhoft er en innovativ og veldig spennende musiker. Vi gleder oss til det nye materialet hans og er glad for at han legger turneen til oss. Det blir en eksplosiv avslutning på tiårjubileet vårt, sier kultursjef Kjersti Krageberg.

 

Biblioteket som arena
En av faktorene som har medvirket til festivalens suksess og levetid, mener arrangørene at er arenaen.

- Atmosfæren på Stange bibliotek er nedpå, behagelig, unik og intim. Det er noe eget når bokhyller skyves til side og gir rom for publikum og scene. Det krever selvfølgelig mye innsats når en konsertarena rigges fra scratch, samtidig som bibliotekrommet i seg selv har bidratt til en profil og et innhold som fokuserer på tekst, og musikk som formidler følelser og historier. Så har det i tillegg vist seg at det er mulig å oppnå svært god lyd her, sier biblioteksjef Anita Bunes.

- Kønnbandfestivalen er for alle som er glad i god musikk og god stemning i hjertet av Stange! Vi lover gode konsertopplevelser fra start til slutt, og håper på god oppslutning rundt jubileumsarrangementet, avslutter Krageberg.


Kjøp billetter