Årets Kønnbandfestival går av stabelen fredag 20. og lørdag 21.oktober.

 Gjennom Kønnbandfestivalen har vi lyst til å mobilisere hele bygda, og derfor er det viktig for oss å lage et program som også inkluderer barn og unge. Gjennom festivalhelga vil vi ha et tilbud både for de aller minste, for ungdommer og for unge voksne, forteller kultursjef Kjersti Marie Krageberg.

Slik blir årets Kønnbandfestival

Rockekonsert for alle ungdomsskoleelever

Festivalen starter med rockekonsert for alle ungdomsskoleelever i Stange. Gjennom Den kulturelle skolesekken (DKS) får skoleelever mulighet til å oppleve høy musikalsk og kunstnerisk kvalitet gjennom tilpassede konserter og produksjoner.

Det er veldig stas å kunne invitere alle ungdomsskoleelever i Stange til en konsert som dette. Med gode artister og en flott konsertarena med proff lyd og lys blir dette en stor opplevelse for mange, sier Mona Djuphagen Flyen, som er leder av Stange kulturskole.

Mer enn musikkLogo kønnband 2023

I år er det Levi Henriksen & Babylon Badlands som står på scenen og holder to konserter på rappen for ungdomsskolepublikummet. Bandet har spilt sammen siden de selv var ungdommer, og lever etter mantraet om at det er bedre å hoppe langt og falle, enn å hoppe kort og stå. Konsertene deres handler om mer enn musikk – de handler også om øyeblikket, improvisasjon og hvilke innfall frontfiguren får. DKS-konserten blir en spennende og variert kombinasjon av energisk, heidundrende rock, nedpå bekjennelser, og levende og engasjerende historiefortelling.

Levi Henriksen har utmerket seg både som musiker og forfatter. Denne koblingen passer godt inn i Kønnbandfestivalen og kan vekke nysgjerrigheten hos mange, sier Flyen.

Gratis «kønnspirekonsert» for hele familien

Lørdag 21.oktober blir det musikk og moro for hele familien i biblioteket, med årets «kønnspirekonsert». «Kønnspire» er et tilbud til de yngste, og i år er det rockebandet Trass som står på scenen.

- Biblioteket vil gjerne være med på det som skjer i lokalsamfunnet, og vi er glade for å være konsertsted under Kønnbandfestivalen. Biblioteket skal være en åpen og tilgjengelig arena, og siden vi er stengt for ordinær drift i flere dager under festivalen, er det fint å kunne gi en gratiskonsert til publikum», sier biblioteksjef Anita Bunes.Biblioteksjef Anita Bunes, kulturrådgiver Nina Halvorsen, kultursjef Kjersti Krageberg og kulturrådgiver Hilde Granum kan presentere et sterkt program for årets Kønnband-festival.

Trass er et livlig og rufsete rockeband som spiller egne låter og kjente barnesanger i ny drakt. Bandmedlemmene har selv bakgrunn fra arbeid med barn og har i en årrekke spilt i barnehager, festivaler, bibliotek og kulturhus.

- Trass tar ungene på alvor, samtidig som at de leker og eksperimenterer med tekst, noe vi jo liker veldig godt her på biblioteket, sier Bunes.

På konserten får publikum servert sanger med tøffe, tunge riff, som garantert vil sette fart i små barnekropper. Trass spiller upolert og morsom rockemusikk som både små og store får lyst til å danse til.

 -Ja, det er rock for unger, men det passer godt for hele familien. Her kan alt fra førskoleunger til tenåringer til besteforeldre være med og få glede av det, ifølge Bunes.

I telt utenfor biblioteket blir det kreative aktiviteter for barn og unge etter konserten. Også dette tilbudet er gratis og åpent for alle.

Kreativ workshop for unge musikkspirer

Lørdag 21.oktober blir det også workshop for musikkinteresserte ungdommer som enten synger eller spiller bandinstrument. Denne er gratis å delta på og finner sted på Stange kulturskole.

Dette er et viktig og spennende samarbeidsprosjekt mellom Stange kulturskole, Musikkverkstedet i Stange kommune og rockeklubben i Odalen.

- Vi håper at vi gjennom å hente inn fagfolk og profesjonelle aktører fra ulike miljøer kan gi et godt og relevant tilbud til musikkinteresserte ungdom, sier Mona Djuphagen Flyen .

Workshopen har plass til 20 ungdommer i alderen 13 til 20 år, som blir delt inn i mindre grupper etter instrument eller sang. I tillegg til å utvikle egne musikalske ferdigheter kan workshopen tjene som en viktig møteplass hvor ungdommene møter likesinnede og får mulighet til å bygge nettverk og inngå i nye bandkoalisjoner.

- Vi ønsker å samle de som spiller bandinstrument eller synger. Det er mange som driver med dette, men som kanskje ikke kjenner så mange andre som deler interessen. Her kan de møtes, bli kjent og lære av hverandre, sier Flyen.

Framtidens bønder

Et fagprogram under festivalen er under planlegging, og fremtidens bønder, jordbruk og matproduksjon er blant tematikken. Her er kommunen i dialog med Bygdeungdomslaget, som skal medvirke til prosjektet. Dette er fortsatt under programmering, men samarbeid med unge og fremtidige bønder blir sentralt.

-Skjæringspunktet mellom kulturopplevelser og mat er blant det vi ønsker å sette fokus på under Kønnbandfestivalen. 10-årsfeiringen er en milepæl hvor vi vurderer hva vi skal gjøre med de neste ti årene og da er det viktig å få ungdommen med på laget. Det blir spennende å se hva Bygdeungdomslaget og andre ønsker å bruke arenaen til, og vi gleder oss veldig, forteller kultursjef Kjersti Marie Krageberg.